Cygnus Clinic

Sustainable building embracing a modern facade to deliver high quality holistic healthcare

AUGUST 2016

The building’s footprint is approximately 25% of the site. This allows ample room for car-parking and provides a relief from the urban jungle that citizens of the metropolis are used to.

 

The driveways are designed to promote good flow even in high traffic situations.

 

There are plenty of parking spaces available to staff, patients and families. A number of them are dedicated to short term and disability parking.

Ample space for all patients coming to the clinic

Four floors to provide complete healthcare solutions

Ground      GP and Specialist Clinics

 

1st Floor    Pathology & Radiology

 

2nd Floor   Allied Health (Physiotherapy, Occupational Therapy, Dietician and  more)

 

3rd Floor    Investigation Labs (Sleep Lab, Cardiac Investigation Unit, Spirometry, Neurology Labs and more)

Easy access for all walks of life

The entrance is prominent and wheelchair friendly with ramps leading to the front door. Near the entrance are 15 minute short term carparks - designed for ease of dropping off and picking up patients.

 

Towards the rear of the building, there is a secluded courtyard, adjacent to the kitchen, providing a comfortable environment for patients, families and staff to enjoy their meals.

Always powered even in emergencies

Power failures are a rare but disruptive occurrence. In the event of a power failure, several hydrogen/oxygen fuel cells are available on demand to provide quick and clean power without any disruption to working conditions.

Further helping the community by reducing our carbon footprint

Several sustainability features have been built into the design of Cygnus

 

Solar panels installed on the roof, coupled with the high capacity storage battery underground provide clean energy to the building day and night

 

Double glazed windows and LED lighting solutions help to reduce the total energy consumed in the day to day activites of the buildling.

 

Rainwater is collected from the roof and stored undergorund for use in grey water in toliets and to water plants

 

Sustainable and recycled materials have been utilised to bring down the carbon footprint in the construction phase of the building. Such materials include wood and recycled aluminium.

A modern facade built through multiple materials

The building’s modern facade showcases a variety of synergistic colours and materials to create an iconic structure with visual interest. Treated wood, brick, render, and stone are some the materials used in the construction of the clinic.

RK PORTFOLIO

© Copyright 2018. All Rights Reserved